LITTERATUR PÅ KULTURHUSET


I en bra bok står det bästa mellan raderna, säger ordspråket. I en bokcirkel delar du läsupplevelsen med andra. På Kulturhuset SPB startar vi i början av februari 2020 en bokcirkel för dig som vill lära känna skandinavisk litteratur. Vi fördjupar oss bland annat i de nordiska kriminalromanerna. Författare som Camilla Läckberg, Jo Nesbø och Karin Fossum förekommer. Vi läser förstås både på svenska och på ryska.

Utdrag ur boken En bur av guld

AV CAMILLA LÄCKBERG

Faye skrev ut tjugo lappar som hon satte upp på strategiska platser runt om i Enskede. Hon tänkte på vad Alice och hennes vänner skulle ha sagt om de sett henne. Till sin glädje insåg hon att hon inte brydde sig. Hon hade inte råd med ett gymkort och att hela dagarna promenera och rasta hundar skulle ge henne den motion hon behövde för att gå ner i vikt. Samtidigt skulle hon tjäna pengar, någonting hon verkligen behövde för att ta sig vidare.

Chris skulle utan att tveka ge henne ett lån om hon bad henne. Men Chris hade gjort tillräckligt. Faye var tvungen att klara sig på egen hand nu, för att visa sig själv och alla andra att hon kunde. Och för första gången på flera år kände hon sig full av kamplust. Det förf lutna hade till slut visat sig vara en tillgång. Inte bara något som fick henne att vakna kallsvettig med bilden av Sebastian på näthinnan. Sin far vägrade hon tänka på. Den makten hade hon fortfarande över sig själv.

Hur många gånger skulle de bli bedragna? Få sina drömmar krossade?

Hon ökade på stegen, stannade till vid en lyktstolpe utanför en gul villa och plockade fram tejprullen hon köpt på Ica.

På en studsmatta på gräsmattan som hörde till det gula huset hoppade två flickor i Juliennes ålder. De skrattade och skrek. Faye stod länge och såg på dem.

Hur många gånger skulle de bli bedragna? Få sina drömmar krossade? Framför dem låg ett långt pärlband av elakheter som män skulle utsätta dem för. Erfarenheten av att sitta på undantag, att dömas utifrån sitt utseende, strävan efter att passa in, behaga – det var vad som förenade kvinnor i alla åldrar, i alla länder och i alla tider.

Och så var insikten där. Det fanns en armé där ute. Som bara väntade på att få attackera. De flesta kvinnor – hur rika och lyckade de än är – har blivit bedragna av en man. De flesta har det där exet, den otrogna fähunden, lögnaren, bedragaren, som krossat ens hjärta och trampat på det. Den där manliga chefen som lät befordran gå till den manliga kollegan med sämre kvalifikationer och sämre kompetens. Kommentarerna, de kladdiga händerna på firmans julfest. De flesta kvinnor är krigsskadade. På något sätt.

Faye var inte den första kvinnan i världshistorien som blev förnedrad av sin man, som behandlades som en idiot, som byttes ut mot en yngre version

Ändå har de tigit. Bitit ihop. Varit storsinta. Visat förståelse och ursäktat. Tröstat barnen när han inte dykt upp som utlovat. Slätat över när han sagt nedvärderande saker. Fortsatt bjuda in hans föräldrar till barnens födelsedagar fast de valt sida vid skilsmässan och glatt kommit med kommentarer om hur fantastisk hans nya kvinna är.

För det är så kvinnor gör. De vänder vreden inåt. Mot sig själva. De tar inte plats och kräver inte rättvisa. Fina flickor slåss inte. Fina flickor höjer inte rösten. Det är något kvinnor får lära sig från början. Kvinnor tar emot, slätar över, bär ansvaret för alla relationer, sväljer sin stolthet och förminskar sig till utplåningens gräns.

Faye var inte den första kvinnan i världshistorien som blev förnedrad av sin man, som behandlades som en idiot, som byttes ut mot en yngre version. Men nu är det slut på det, tänkte Faye. Tillsammans är vi starka och vi tänker inte längre vara tysta.

JO NESBÖ


Jo Nesbø, född 29 mars 1960 i Oslo, är en norsk författare och musiker. Nesbø, som är uppvuxen i Molde, är utbildad civilekonom och finansanalytiker från Norges Handelshøyskole och har arbetat både som aktiemäklare och journalist. Han är även sångare och låtskrivare i popgruppen Di Derre


Read More

CAMILLA LÄCKBERG


Jean Edith Camilla Läckberg Sköld, under en period Eriksson, född 30 augusti 1974 i Fjällbacka, är en svensk civilekonom, deckarförfattare och entreprenör. Född: 30 augusti 1974 (ålder 45 år),

BöckerIsprinsessanHäxanSjöjungfrun

Predikanten


Read More

KARIN FOSSUM


Karin Fossum, född 6 november 1954 i Sandefjord, Norge, är en norsk författare. Fossum debuterade 1974 med diktsamlingen Kanskje i morgen och för den tilldelades hon Tarjei Vesaas debutantpris. Född6 november 1954 (ålder 64 år), Sandefjords kommun, Norge


Read More

KULTURHUSET I SANKT PETERSBURG


Kulturhuset i Sankt Petersburg är för alla som vill uppleva och skapa kultur. Vi finns i centrala SPb Här pågår olika kreativa verksamheter för fullt! Vår Kulturskola undervisar i språk, dans, musik, teater, bild, form och konst.

KONTAKTA  OSS


191 036 Санкт-Петербург

Московский Проспект 4


T.  +7 (900) 657 52 00

T  Stockholm +46 (0)73 716 26 61.

E.  info@kulturhuset.ru

W. www.kulturhuset.ru

SKYPE. swedcenter

Copyright @mmbv ltd 2011-2020. All rights reserved