RUSSIAN  ENGLISH

LITTERATUR PÅ KULTURHUSET


I en bra bok står det bästa mellan raderna, säger ordspråket. I en bokcirkel delar du läsupplevelsen med andra. På Kulturhuset SPB startar vi i början av februari 2020 en bokcirkel för dig som vill lära känna skandinavisk litteratur. Vi fördjupar oss bland annat i de nordiska kriminalromanerna. Författare som Camilla Läckberg, Jo Nesbø och Karin Fossum förekommer. Vi läser förstås på ryska. Men även på svenska för de som föredrar det. 

Utdrag ur boken En bur av guld

AV CAMILLA LÄCKBERG

Faye skrev ut tjugo lappar som hon satte upp på strategiska platser runt om i Enskede. Hon tänkte på vad Alice och hennes vänner skulle ha sagt om de sett henne. Till sin glädje insåg hon att hon inte brydde sig. Hon hade inte råd med ett gymkort och att hela dagarna promenera och rasta hundar skulle ge henne den motion hon behövde för att gå ner i vikt. Samtidigt skulle hon tjäna pengar, någonting hon verkligen behövde för att ta sig vidare.

Chris skulle utan att tveka ge henne ett lån om hon bad henne. Men Chris hade gjort tillräckligt. Faye var tvungen att klara sig på egen hand nu, för att visa sig själv och alla andra att hon kunde. Och för första gången på flera år kände hon sig full av kamplust. Det förf lutna hade till slut visat sig vara en tillgång. Inte bara något som fick henne att vakna kallsvettig med bilden av Sebastian på näthinnan. Sin far vägrade hon tänka på. Den makten hade hon fortfarande över sig själv.

Hur många gånger skulle de bli bedragna? Få sina drömmar krossade?

Hon ökade på stegen, stannade till vid en lyktstolpe utanför en gul villa och plockade fram tejprullen hon köpt på Ica.

På en studsmatta på gräsmattan som hörde till det gula huset hoppade två flickor i Juliennes ålder. De skrattade och skrek. Faye stod länge och såg på dem.

Hur många gånger skulle de bli bedragna? Få sina drömmar krossade? Framför dem låg ett långt pärlband av elakheter som män skulle utsätta dem för. Erfarenheten av att sitta på undantag, att dömas utifrån sitt utseende, strävan efter att passa in, behaga – det var vad som förenade kvinnor i alla åldrar, i alla länder och i alla tider.

Och så var insikten där. Det fanns en armé där ute. Som bara väntade på att få attackera. De flesta kvinnor – hur rika och lyckade de än är – har blivit bedragna av en man. De flesta har det där exet, den otrogna fähunden, lögnaren, bedragaren, som krossat ens hjärta och trampat på det. Den där manliga chefen som lät befordran gå till den manliga kollegan med sämre kvalifikationer och sämre kompetens. Kommentarerna, de kladdiga händerna på firmans julfest. De flesta kvinnor är krigsskadade. På något sätt.

Faye var inte den första kvinnan i världshistorien som blev förnedrad av sin man, som behandlades som en idiot, som byttes ut mot en yngre version

Ändå har de tigit. Bitit ihop. Varit storsinta. Visat förståelse och ursäktat. Tröstat barnen när han inte dykt upp som utlovat. Slätat över när han sagt nedvärderande saker. Fortsatt bjuda in hans föräldrar till barnens födelsedagar fast de valt sida vid skilsmässan och glatt kommit med kommentarer om hur fantastisk hans nya kvinna är.

För det är så kvinnor gör. De vänder vreden inåt. Mot sig själva. De tar inte plats och kräver inte rättvisa. Fina flickor slåss inte. Fina flickor höjer inte rösten. Det är något kvinnor får lära sig från början. Kvinnor tar emot, slätar över, bär ansvaret för alla relationer, sväljer sin stolthet och förminskar sig till utplåningens gräns.

Faye var inte den första kvinnan i världshistorien som blev förnedrad av sin man, som behandlades som en idiot, som byttes ut mot en yngre version. Men nu är det slut på det, tänkte Faye. Tillsammans är vi starka och vi tänker inte längre vara tysta.

JO NESBÖ


Jo Nesbø, född 29 mars 1960 i Oslo, är en norsk författare och musiker. Nesbø, som är uppvuxen i Molde, är utbildad civilekonom och finansanalytiker från Norges Handelshøyskole och har arbetat både som aktiemäklare och journalist. Han är även sångare och låtskrivare i popgruppen Di Derre


Read More

CAMILLA LÄCKBERG


Jean Edith Camilla Läckberg Sköld, under en period Eriksson, född 30 augusti 1974 i Fjällbacka, är en svensk civilekonom, deckarförfattare och entreprenör. Född: 30 augusti 1974 (ålder 45 år),

BöckerIsprinsessanHäxanSjöjungfrun

Predikanten


Read More

KARIN FOSSUM


Karin Fossum, född 6 november 1954 i Sandefjord, Norge, är en norsk författare. Fossum debuterade 1974 med diktsamlingen Kanskje i morgen och för den tilldelades hon Tarjei Vesaas debutantpris. Född6 november 1954 (ålder 64 år), Sandefjords kommun, Norge


Read More

9 STARKA SKÄL TILL ATT STARTA BOKKLUBB Tycker du också att något av det bästa som finns är att sjunka ner i soffan med en varm kopp te och en riktigt bra bok? Tänk att få det plus känslan av gemenskap, härliga vänner och bra snack om den där huvudkaraktären som du inte kan släppa.


En bokklubb kan innebära så mycket mer än att bara läsa böcker. Det bästa är att det är ni själva som bestämmer hur just er bokklubb ska vara.

Är du inte redan övertygad? Här är 9 starka skäl att starta bokklubb:


1. Att läsa håller liv i hjärnan.

Alla som läser vet att en god bok kan hjälpa en att somna. Men att läsa regelbundet kan dessutom hålla din hjärna alert längre i livet och minska risken för Alzheimers, enligt en studie publicerad i Neurology.


2. Delad glädje är dubbel glädje.

Hur ofta läser du samma bok samtidigt som dina vänner? Med en bokklubb får du ventilera dina tankar och känslor kring boken, och kanske upptäcker sidor av den som du inte kunnat se på egen hand.


3. Vårda gamla relationer – och knyt nya.

Dra ihop ett gäng av kompisars kompisar så kommer du garanterat ha roliga och intressanta möten. Och om du har tur – vänner för livet. Dessutom är det ett ypperligt tillfälle att uppehålla kontakten med vänner du inte hinner träffa annars eller att bara få hänga mer med din bästis.


4. En massa bokinspiration.

Det säger sig självt, du kommer få läsa en massa (förhoppningsvis) bra böcker. Eftersom ni väljer böckerna själva, och ni alla är olika, kanske du kommer läsa något du aldrig hade valt själv, och upptäcka en ny favoritförfattare eller en hel genre.


5. Fler måltider med dina vänner.

En bokträff kan gärna kombineras med en enklare måltid som ni turas om att ordna. Det gäller dock att inte lägga för mycket prestation bakom maten så att det tar fokus från boken och umgänget. Allt ska vara enkelt och snabbt, allt blir ju ändå godare när man äter tillsammans.


6. Rödvin? På en onsdag?

Att diskutera litteratur kräver ju sin dryck och med en bokklubb får du en orsak att dricka rödvin (eller annan god dryck) en helt vanlig vardagskväll. Ett glas rödvin är till och med bra för hälsan. Dubbel vinst!


7. Ni bestämmer själva när ni ses.

En bokklubb ska vara kul och något ni längtar efter, inte ännu ett stressmoment i vardagen. Skapa en gruppkonversation på Facebook och bestäm datum som fungerar för alla, eller nästan alla iaf. En gruppkonversation är också ett bra ställe att dela rolig bokklubbsinspiration och information med dina klubbkompisar.8. Gör en weekend av det.

Varför inte passa på att ha en orsak att åka på en weekend med dina klubbkompisar? Här har du chansen att inte bara förloras i böckernas värld utan också utforska den riktiga! Kanske en helg under palmer vid en pool och några böcker i knät, eller ta med boken till uteserveringarna i Paris, eller varför inte besöka en gemensam favoritförfattares hemstad?

9. Ingen prestige!

Träffarna ska inte kännas som någon slags redovisning eller tävling i litteraturkunskap. Att vara med i en bokklubb ska vara roligt och opretentiöst, det är bara ni själva som sätter ribban.

KULTURHUSET I SANKT PETERSBURG


Kulturhuset i Sankt Petersburg är för alla som vill uppleva och skapa kultur. Vi finns i centrala SPb Här pågår olika kreativa verksamheter för fullt! Vår Kulturskola undervisar i språk, dans, musik, teater, bild, form och konst.

KONTAKTA  OSS


191 036 Санкт-Петербург

Лиговский проспект 37


T.  8 800 201-54-28, +7 (900) 6244090

T  Stockholm +46 (0)73 716 26 61.

E.  info@kulturhuset.ru

W. wwwkulturhuset.ru

SKYPE. swedcenter

Copyright @mmbv ltd 2011-2020. All rights reserved